Historie

Tovbanens historie

Tovbanen så dagens lys i år 2000. Jeg flyttede til Bornholm i 1999, hvor jeg kom med i et lille teambuilding firma. Da jeg så området ved Opalsøen, kunne jeg se muligheden i at lave en lang tovbane på tværs af søen.

Der blev indkøbt et 400 meter langt reb, som blev spændt på tværs af søen mellem et par træer. Jeg skulle selv prøve som den første og havde ingen ide om, hvor stærkt det ville gå. Jeg tog et par kraftige handsker på i håb om, at kunne bremse med dem på rebet, hvis det gik for stærkt. Af sted det gik. Det gik stærkt og jeg prøvede at bremse, men det hjalp ikke meget. Men da jeg nærmede mig vandet, tog farten af og jeg fik en fin landing.

Tovbanen blev brugt til et par teambuilding arrangementer og i 2001 blev den første gang åben for offentligheden. Der var i mellemtiden købt endnu et reb, således at sikkerheden blev øget betydeligt, ligesom man nu havde mulighed for at styre, så man kom forlæns ned.

Tovbanen er gennem årene blevet udviklet på flere områder. Rebene har altid haft en brudstyrke på godt 5 tons og en diameter på 8 eller 10 millimeter. I 2016 er der indkøbt en ny type reb hos Nordic Rope. DynaOne Heat 8 mm med en brudstyrke på hele 7,5 tons!! Seler og rebruller er af mærket Kong, som vi selv forhandler. Ankerpunkterne som i starten var træer, er skiftet ud med klipper. I bunden fik vi i 2002 placeret en 7 tons tung klippeblok, hvor rebene bliver gjort fast i. Tovbanen kan spændes op af en mand uden brug af taljer eller lignende.

Tovbanen bliver sat op og pillet ned hver dag. Det er et krav fra Naturstyrelsen. For os giver det også god mening, idet vi så kan inspicere rebene ved samme lejlighed. 

Tovbanen har været på “fremmede hænder” i perioden 2007 – 2013. I den periode, som jeg har drevet tovbanen, har der ikke været nogen uheld. Der har været nogle ligeved episoder, når folk svømmede på tværs under tovbanen i landingsområdet. Derfor har vi markeret hele landingsområdet og skiltet med badning/svømning under tovbanen er forbudt. Udover det har mindsket risikoen for uheld, giver det et hurtigere flow, når vi ikke skal vente på krydsende svømmerer.

Tovbanen bliver hvert år godkendt af Force Technology, som ligeledes kommer på uanmeldt besøg i løbet af sommeren. Den er hver gang blevet godkendt uden anmærkninger.